Знаете ли легендата за птичката, която пее само веднъж в живота си, но песента й е най-прекраснотото нещо, което сте чували?! Тя се забива в най-острия шип на бодливия храст и така с кървящо сърце извисява гласа си над болката и агонията. Птичката сама търси смъртта си, за да изпее най-красивата песен. 

“Защото най-хубавото се добива само с цената на голяма болка…или поне така е според легендата.” 

Винаги съм мислела, че болката е нещо лошо.  И винаги съм бягала от нея. Никой не иска да го боли. Ако ме заболи корема, веднага съм готова да изпия един тон хапчета, само и само да спре да ме боли. Когато съм болна, отново прибягвам до лекарствата. Пия прахчета, слагам капки в носа, пръскам гърлото…Правя всичко, за да избегна болката. Това е истината, страх ме е от нея. 

Но ако за физическата болка има хапчета, то за сърдечната няма. Когато те заболи сърцето, няма хапче, което да премахне страданието ти. А от тази болка най-ме е страх. Защото те кара да се чувстваш безпомощен. Няма лек. Хваща те здраво за гърлото и така те души, че не можеш въздух да си поемеш. Острият шип се забива в сърцето ти и то започва да кърви неспирно. 

И тогава се сещам за птичката. Тя не бяга от болката. Напротив…Търси я. Сама се забива в острия шип, знаейки, че от тази болка, ще излезе най-красивото нещо на света, знаейки, че ще надпее и чучулигата, и славея. 

Не е ли същото при нас хората?! Ние бягаме от болката, но истината е, че тя изкарва от нас нещо много красиво. Тя ни променя, оформя ни…Болката прави някои неща в нас да умрат, а други да се извисят над агонията. Като красивата песен на птичката. Болката ще ни накара да оценим хората, които са около нас. Да ги оценим истински, с всяко тяхно качество и всеки техен недостатък. Да ги обичаме истински.

 

В крайна сметка, след като изпее най-прекрасната песен, птичката умира сама. Но ние не сме сами. Дори и да изглежда понякога така. Има Един, който заби пирони в ръцете си и понесе най-голямата болка на света, за да може ние да видим Красотата, за да изпитаме радостта от живота и да преживеем Голямата си любов!