Анджелина Джоли обяви пред списание Du Jour[1], че желае да сложи край на актьорската си кариера и да се посвети на режисура. Нейният първи голям проект се очаква да излезе около Коледа тази година. Това е филм, в който Анджи разказва истинската история на олимпийската звезда по бягане Луис Замперини. На Олимпиадата през 1936 г. той се запознава с Хитлер. По-късно се включва във Втората световна война след бомбардировката на Пърл Харбър. Самолетът му е свален в Тихия океан и неговите хора не откриват нищо, което ги води до заключението, че заедно с двамата му колеги Луис е загинал. Президентът на САЩ - Франклин Рузвелт - изпраща на близките му съболезнователна телеграма.

Но историята продължава. За щастие се оказва, че Луис Замперини и единият от партньорите му оживяват и прекарват 47 дни на сал сред Тихия океан. За още по-голямо щастие те са спасени. За нещастие обаче Луис става военнопленник в Япония. Там той преживява най-ужасните си кошмари. Но в крайна сметка оцелява, след две години е освободен и се превръща в герой.

Филмът се очаква с нетърпение и обещава да е добър, нищо, че вече излязоха коментари от християнски среди, че Джоли не разказва цялата история на Замперини[2]. В това няма нищо необичайно или укорително. Киното е изкуство. То пресъздава по свой начин историите, които разказва. Умението на режисьора се състои в това да предаде своя история, чрез тази, която представя. Но любопитното в случая е, че това, което филмът не разказва, е всъщност, онова, което Замперини смята за най-важно - неговото обръщане и вяра в Исус Христос.

Този факт е ключов и в бестселъра, описващ живота на Замперини, „Несломен“ от Лаура Хиленбранд[3].

След като е освободен от затвора в Япония и се връща в САЩ, животът на Замперини започва да се разпада, заради неспособността му да превъзмогне преживените ужаси. Той стига до алкохолизъм и саморазрушително поведение. Бракът му е на крачка да се разпадне. По това време жена му приема Исус и става посветена християнка, а след нея и той. Това го съживява отново  и го превръща в мотивиращ говорител, който свидетелства за вярата си в Бог и за силата й да променя към по-добро.

Когато през 2011 г. журналистката от World Джейми Дийн го интервюира[4], тя му задава следния въпрос относно вярата му:

- Колко важно беше историята за твоето обръщане и вяра да стане част от книгата?

Отговорът му е простичък:

- Без нея нямаше да има такава книга.

Според интервюто Замперини е гледал на обръщането си като на важна опорна точка, която свърза целия му живот преди и след него. „Той искаше, пише журналистката, колкото може повече хора да чуят за спасението чрез Христос, посредством неговата история.“ „Това е вестта на книгата“ - казва Замперини. Когато е попитан кой е най-хубавият ден от живота му, той не споменава деня на освобождението от японския военен лагер. Вместо това казва: „Това е денят, в който дойдох при Исус“.

Ето тази – „другата история“ – няма да видим във филма на Анджелина Джоли. "Другата история", която променя съдбата му, и изпълва със смисъл живота му. Неразказаната история, в която „героят“ се превръща в „светия“, „мъртвият оживява“, „загубеният е намерен“.

Тази „друга история“ не е интересна за Холивуд и едва ли би спечелила „Оскар“. Тя не попада в нашето CV,  нито може да ни препоръча пред обществото. Но именно тя е най-значима от гледна точка на Библията и християнската вяра. Когато апостол Павел разговаря с епикурейските и стоически философи в Атина на Ареопага, той казва:

Бог, който е направил света и всичко що е в него ... е направил от една кръв всички човешки народи да живеят по цялото лице на земята, като им е определил предназначени времена и пределите на заселищата им, за да търсят Бога, та дано биха го поне напипали и намерили, ако и да той не е далеч от всеки един от  нас… (Деяния 17:24-28)

Смисълът на цялата човешка история и на всеки човешки живот е в това „търсене“ и „намиране“ на Бог. Без него и най-героичната, и най-красивата, и най-романтичната, и най-необикновената история ще отидат в небитието. И обратното - дори най-обикновеният човешки живот, лишен от героични и велики моменти - се осмисля и остава във вечността.

През юли тази година Луис Замперини почина на 97 г. и остави зад себе си една вълнуваща история – онази „другата история“, която осмисля неговия героизъм и вдъхновява хиляди по целия свят да открият чрез вяра в Исус вечния смисъл на човешкия живот. Това е „другата история“, която продължава във вечността.

https://www.youtube.com/watch?v=XrjJbl7kRrI

https://www.youtube.com/watch?v=X8mBzKLhL0U


[1] http://dujour.com/news/angelina-jolie-jack-oconnell-unbroken-interview-pictures/

[2] http://www.christianpost.com/news/evangelist-greg-laurie-disappointed-director-angelina-jolie-chose-to-leave-out-world-war-ii-heros-christian-faith-in-unbroken-movie-125839/

[3] на български от издателство ProBook, 2014 г., http://www.helikon.bg/books/56/-%D0%9D%D0%B5%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD_189955.html#book_info, английски: Unbroken: A World War II Story of Survival, Resilience, and Redemption.

[4] http://www.worldmag.com/2014/07/louis_zamperini_s_greatest_victory_came_through_faith_in_christ